(02.08.1931 – 22.01.2022)   Нашият любим Маестро Борислав Иванов, диригент,

...
(02.08.1931 – 22.01.2022)   Нашият любим Маестро Борислав Иванов, диригент,
Коментари Харесай

Напусна ни легендата на диригентския пулт Маестро Борислав Иванов

(02.08.1931 – 22.01.2022)
 
Нашият обичан Маестро Борислав Иванов, диригент, шеф, артистичен шеф и съветник на Държавна опера Варна, издъхна през днешния ден в болница в Москва, обгрижван до последния миг от сина си Борислав... 
Скръбта и болката са неизразими... 

А е още толкоз свеж споменът за 90-годишния му празник, който чествахме на 9 август м. година с величествен оперен церемония театър в Летния спектакъл... В прелестна кондиция и безукорен бял костюм, Маестро Борислав Иванов дирижира може би най-емоционалната оперна церемония в 70-годишния си креативен път. Дирижира със размах и аристократично достойнство. 

На тримата негови ученици, поканени също да дирижират, подари по една диригентска палка с благопожелание за върхове в изкуството. На сцената напълно се раздадоха всички солисти на Варненската опера, специфичните посетители, всички музиканти на Варненската опера, всички хористи на Варненската опера, дружно с сътрудници от Пловдивската опера. Публиката, запълнила до финален лимит Летния спектакъл, не спираше да приветства многоуважавания и обичан Маестро, ученика на Херберт декор Караян, разнесъл славата на българското оперно изкуство на четири континента, шефа на оперните театри във Варна, Пловдив и София, диригента, който където и да работеше по света, в никакъв случай не прекъсна връзката си с България, а Варна си остана неговият кей до дъно. 

Роден във Варна, Борислав Иванов приключва Първа мъжка гимназия, по едно и също време с това e ексклузивен възпитаник и в новосформираното Музикално учебно заведение в морския град. Открил за себе си един път вечно света на класическата музика, той свири на цигулка, само че неговото същинско предопределение се оказва ориста на диригента. Дебютът му е през 1949 година, когато още като възпитаник в 7 клас на Първа мъжка гимназия му е поверено да управлява хора и оркестъра на учебното заведение. След довеждане докрай на междинното си обучение, в продължение на една година, самичък печели средства за следването си в Музикалната академия, където влиза през 1951 година с изпит по цигулка и пиано (на което прочее се научава да свири сам). 
Професор Георги Златев-Черкин вижда гения на Борислав Иванов и го записва в първия български хорово-диригентски клас на бъдещият професор Георги Димитров, прочут като Класът на професорите.  След довеждане докрай на Консерваторията със компетентност оркестрово диригентство при Влади Симеонов, Борислав Иванов работи в ДМТ „ Стефан Македонски ”, управлява хорове, оркестри и опери в разнообразни градове, в тандем с най-плодовития български оперен композитор Парашкев Хаджиев, реализира министър председатели на най-известните му опери. И във Варна дебютът му като диригент е обвързван с Парашкев Хаджиев и неговата опера „ Имало едно време ”. Тук той натрупва богат диригентски, учредителен и импресарски опит, в това число като шеф на Варненската опера и на ММФ „ Варненско лято ”. За неговото майсторство ласкаво се изричат международни музикални престижи като композиторът Арам Хачатурян и диригентът Курт Мазур, а режисьорът Валтер Фелзенщайн го кани на стаж в Комише Опер в Берлин (1963). Следват първите концерти в Ерфурт и Майнинген, присъединяване в интернационален диригентски конкурс в Ливърпул (1964), където Борислав Иванов е единственият участник оттатък „ желязната завеса ” и единственият, който дирижира без партитура. 32-годишният българин заслужава най-високите оценки на английската музикална рецензия. 
Важен стадий в креативното развиване и интернационалната кариера на Борислав Иванов идва след срещата с великия Херберт декор Караян, който характеризира дарбата на младия българин с думите: „ Борислав Иванов има огромна благозвучност. Неговата мануална техника се отличава с точност, изясненост, сигурност и рутина и това му разрешава да интерпретира с огромна изразна мощ ”. Един от малцината щастливци, Борислав Иванов е позволен до креативната лаборатория на може би най-големия диригент на XX век, при който усъвършенства своето майсторство, заслужавайки признанието Ученик на Херберт декор Караян. По рекомендация на Караян Борислав Иванов е поканен да дирижира Симфоничния оркестър на Берлин, на който след това става и Генерален музикален шеф – влиятелен пост, който заема цели 40 сезона. 
Независимо от задграничните си задължения, Борислав Иванов работи и в родината си като шеф на оперите във Варна, Пловдив и София, в продължение на общо 30 години. Организира стотици турнета, по време на които за пръв път звучи българска музика и за пръв път се показват български инструменталисти и артисти в Германия, Франция, Дания, Белгия, Холандия, Португалия, Египет, Испания, Китай, Япония, Южна Корея, Мароко, Малта и други Представя и подкрепя интернационалната кариера на оперни артисти като Юлия Винер, Никола Николов, Гена Димитрова, Димитър Петков, Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, София Иванова, Орлин Горанов и други С тях и с други изявени български солисти и музикални сформира гастролира неведнъж в Испания, Италия, Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия, Турция и др. 
Борислав Иванов слага началото на традицията на Вердиевия фестивал в Античния спектакъл на Пловдив; в продължение на 30 години е артистичен шеф на Оперния фестивал в Палма де Майорка, управлява Оперния фестивал в Севиля, стои отпред на Оперния фестивал на остров Родос, Гърция, взе участие също в оперните фестивали в Солотурн, Картуха, Естепона и други, журира интернационалните състезания в Италия, Германия, Гърция. 

През 2021 година оперните театри във Варна, Пловдив и София празнуват тържествено 90-годишния празник на Борислав Иванов и неговите ненадминати 70 сезона на диригентския пулт. Доайенът на българските диригенти с най-вече изяви в чужбина е дирижирал над 4500 спектакъла на 4 континента, от тях 2500 спектакъла и концерти в България и 2000 концерти и спектакли по света. Само с Берлинската филхармония има към 700 концерта и към 380 представления и концерти в Испания. Борислав Иванов е потвърден създател от най-висока класа с неоспорим принос към българската и международната музикална просвета. 
За това свидетелстват и многочислените му награди, измежду които: Орден за заслуги Първа степен на президента на Германия Рихард декор Вайцзекер; Златен орден за пропагандиране на италианската музика по света; Почетна Златна значка на „ Аудиториум ” в Палма де Майорка; „ Златна лира ” на СБМТД за извънреден принос в развиването и популяризирането на българското музикално изкуство. Почетен жител на Пловдив; Почетен жител на Варна; „ Златен век “ на Министерството на културата за извънреден принос към българската култура; „ Златно перо “ на Радио Класик ФБ и Галерия „ Макта “ и други

„ Цял живот работя това, което обичам и съм направил всичко, за което съм мечтал. Аз съм благополучен човек. “
Това ми сподели в последното си изявление Маестро Борислав Иванов.
Един сбъднат създател!
Един благополучен човек!
Когото постоянно ще помним!
Светъл беше земният му път, ярък ще бъде и пътят му в отвъдното!
Вярваме в това.

Съболезнования на околните!

Театрално-музикален продуцентски център Варна
Държавна опера Варна & Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “

Датата на поклонението и погребението ще бъдат обявени в допълнение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР